osb, ogb & mdf producent | PR producenten | kennisbank

Medite voor MDF en Norbord voor OSB

osb, ogb & mdf producent

osb, ogb & mdf producent

PR producenten

Medite

(onderdeel van Coillte, het Ierse staatsbosbedrijf) is de eerste producent geweest van MDF of Medium Density Fibreboards in Europa. Sinds 1983 wordt er in Ierland MDF gemaakt, nadat het jaren vanuit de Verenigde Staten werd geïmporteerd.

Er bestaan allerhande versies die gemaakt worden door het bedrijf, maar wij verkopen enkel de versies Medite Ecologique-Zero en MediteTricoya met PMDI-harsen.

  • Medite Ecologique

Voor deze MDF wordt enkel FSC gelabeld hout gebruikt én er worden geen lijmen gebruikt die formaldehyde bevatten. Ecomat voert deze platen in 9 en 18mm dik. Op het eerste zicht zal je niks anders merken aan de plaat, maar ze ruikt vooral veel minder. In verwerkingsfase zal je dit al sterk merken, en nog meer in gebruiksfase wanneer je ze behandelt met een olie bijvoorbeeld.

  • Medite Tricoya

Deze MDF is gemaakt van Accoya hout, een geacelyteerd speciaal grenenhout, en is enorm duurzaam voor buitentoepassingen zoals afwerking van woningen, reclamepanelen & uithangborden, klimwanden, garagepoorten, enz.. Het proces van acelytatie is een ecologisch verantwoorde manier om hout te verduurzamen. Bovendien werken de platen niet meer onder invloed van vochtigheid en zijn ze resistent tegen schimmelontwikkeling. Let wel, deze MDF is gemaakt met PMDI-harsen, maar in zijn toepassingsgebied is dit de meest ecologische houtpulpplaat.

 

Norbord

(met hoofdzetel te Toronto en 15 productie-eenheden waaronder 4 in Europa) maakt in Genk onze OSB3 platen met FSC label en zero-formaldehyde toegevoegde lijmverbindingen. 

  • OSB3 zero

Norbord is erin geslaagd een OSB-plaat te ontwikkelen zonder toevoeging van formaldehyde: SterlingOSB-Zero. Sinds 40 jaar maakt Norbord al MDF platen in Europa en in 2004 kwam de Genkse vestiging erbij. Sindsdien heeft Norbord zijn geloofwaardigheid op het gebied van milieubescherming verstevigd. Vandaag produceert de fabriek OSB binnen het kader van Forestry Stewardship Council FSC® (Standaard voor Chain of Custody Certificering) en heeft een distributienetwerk verspreid over Europa, met centrale markten in de Benelux landen, Scandinavië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Door zijn duurzaamheid en consistente kwaliteit is SterlingOSB3-Zero de perfecte bouwplaat voor algemene en bouwkundige toepassingen in zowel droge als vochtige omgevingen. De plaat zet de norm voor gebruik in dragende constructies in de woningbouw en utiliteitsbouw. Er bestaan nog uitvoeringen OSB2 (voor droge situaties) en OSB4 (voor extreem belastbare situaties) die Ecomat niet voert en die ook niet in Genk geproduceerd worden.

 

Elka

Elka is een Zuid-duitse producent van plaatmateriaal waaronder de Biopanel en de OGB (Original Greenbuild Board) ook ESB genoemd. . Zij gebruiken enkel PEFC afvalhout van plaatselijke zagerijen die zij kruiselings verlijmen met een MUF lijm. Door deze kruiselingse lagen is de plaat zowel horizontaal als vertikaal te gebruiken als uitstijfplaat.

  • OGB(ESB)
  • ESB+
to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop