tierrafino producent | PR producenten | kennisbank

Tierrafino : fijne aardige leemproducten

tierrafino producent

tierrafino producent

PR producenten

Tierrafino is de merknaam van Leembouw Nederland dat werd opgericht door de Duitser Carl Giskes. Carl kreeg de leemkriebel te pakken na een 7-jarige tocht door Oost-en West-Afrika. Hij was vooral onder de indruk van de stad Djenné, volledig opgebouwd uit leem. Gedurende zijn verblijf, maakte hij kennis met de gezonde eigenschappen van leem en de aangename werking ervan op het binnenklimaat.

Zijn eerste grote opdracht, “7000 Oaks” kreeg hij van zijn landgenoot Joseph Beuys voor de zevende editie van de Documenta kunstentenstoonstelling in Kassel en bestond erin leemstructuren te maken. Hiervoor werd duchtig geëxperimenteerd en Carl kon zijn kennis van en ervaring met leem volledig botvieren. Na deze lange intensieve experimentatieperiode richte hij in 1992 “Leembouw Nederland” op, dat later de naam Tierrafino BV kreeg. In Duitsland heet het merk trouwens Tierrfino.

Het was het eerste bedrijf in Nederland dat zicht volledig richtte op productie en verdeling van leemproducten. Bovendien was Carl Giskes de eerste die natuurlijke aardekleuren voor stucco’s en verf in Europa introduceerde. De mooie natuurlijke kleuren die het basispalet vormen voor de Tierrafino collecties worden bekomen door een uiterst precieze mengeling van lemen en zanden en bevatten geen pigmenten an sich. De ‘fabriek’ te Amsterdam is dan ook vooral een menglabo en distributiecenter. Er wordt niets écht geproduceerd. De Stone of tadelakt pleisters worden immers nog steeds zoals het origineel in Marokko gebrand en nevenproducten zoals de zeep en de contactprimers en fixatiemiddelen worden op eigen recept elders geproduceerd.

De basisleem wordt rechtstreeks door Ecomat aangevoerd van net over de Duitse grens : het zou nutteloos zijn de mengeling zand, silt, leem en stro in Nederland te laten gebeuren : het zou de grijze energie nodig voor dit product (namelijk het transport) enkel onnodig verhogen.

Tierrafino Amsterdam aan de Archangelkade is tevens showroom, atelier en klaslokaal. Hier worden nieuwe producten bedacht, ontwikkeld, getest en getoond. En er zijn regelmatig workshops, bijeenkomsten en exposities van beeldende kunstenaars. Net zoals Carl begon als kunstenaar, wil Tierrafino naast leemproductenleverancier vooral ook een netwerkcentrum zijn voor en door kunstenaars. En ook jij kan in je eigen woning kunstig worden met leemproducten of kalk. Tierrafino wil vooral natuurlijke afwerkproducten en mogelijkheden aanreiken. De rest ligt in jouw handen. Ze nodigen uit tot experimenteren en creativiteit. 

Net daarom houden wij van Tierrafino : leemproducten mogen niet steriel zijn! Het is ons als kinderen gegund om te spelen met Modder Nature!

to top of page
Pinterest

Online duurzame bouwmaterialen kopen

Meer info over online winkelen bij Ecomat vind je hier

Bekijk alle producten van de webshop