ecocircoparc | | Blog
31-08-2022
Ecomat & Circomat introduceren het ECOCIRCOPARC!
texte francais sur demande
english text on request.
wat is het ecocircoparc?
We moeten met zijn allen bewuster omspringen met energie en grondstoffen, en dus ook met ecomat-erialen. Het is niet altijd eenvoudig om zonder overschotten isolatiematerialen of afbouwplaten te gaan verwerken. Vaak blijf je ook met een hoop snijresten zitten na de afwerking van je project.
Sommige van deze snijresten zou je makkelijk kunnen composteren maar ook niet iedereen heeft een tuin. Op het gemeentelijk recyclagepark mag je ze ook niet bij het groenafval kieperen en belanden ze soms zelfs bij het chemisch afval!
Daarom zamelt Ecomat in samenwerking met enkele van onze leveranciers jouw snijresten weer in. Van deze zuivere snijresten worden dan weer nieuwe evenwaardige producten gemaakt. Dit is beter dan recycleren, wat altijd een downgrade van de oorspronkelijke materialen betekent.
waarom een ecocircoparc?
Omdat iedereen hierbij wint:
- jij want je raakt van je snij-afval vanaf
- Ecomat want wij creëren met onze verkoop van materialen geen extra afvalbergen
- de leverancier/producent want hij leert reproduceren voor de toekomst en dat zal broodnodig zijn
- de gemeenschap want reproductie is beter dan recyclage
Dit ligt toch nog helemaal niet voor de hand. Het vergt een boel extra energie en kosten van alle partijen (en ook van jou) om deze cirkels op deze manier weer te sluiten. We zijn er bij Ecomat echter van overtuigd dat dit de toekomst wordt. En maar beter ook! Iedereen heeft de mond vol van circulair bouwen of circulaire materialen. De meeste Ecomat-erialen zijn perfect circulair te noemen, maar de weg van compostering en hergroeien is een heel lange omweg.
De cirkels mogen dus best nog wat kleiner. Daarom is er Circomat by Ecomat: onderzoeken hoe we nog beter kunnen doen, hoe we nog beter afval kunnen vermijden in het ecobouwen. Closing loops dus. En snijresten inzamelen voor reproductie is één van de meest efficiënte methodes.
welke producenten werken mee aan het ecocircoparc?
Zo hebben we intussen 5 leveranciers/producenten die daarvoor hun medewerking verlenen;
- Fermacell voor de gipsvezelplaten
- Pavatex by Soprema voor alle stijve homogene houtwolisolatieplaten
- Gramitherm voor de grasmatten met jute
- Isohemp voor snijresten van de kalkhennepblokken.
- Pavaflex isolatiedekens snijresten
- Cyclin cellulosematten
Hoe dichterbij onze materialen geproduceerd worden, hoe makkelijker het wordt om overschotten te reproduceren tot nieuwe evenwaardige materialen. Met 2 Belgische producenten, eentje net over de grens en eentje wat verder in Nederland en eentje niet zo ver in Frankrijk is dit meer en meer mogelijk geworden. Let op: er zijn steeds transportkosten (en dus energie) aan verbonden. Dus de beste remedie is nog altijd snijresten vermijden!
hoe lever ik snijresten in?
Maar als je ze toch hebt, kan je ze nu makkelijker kwijt: breng je snijresten in gesloten puinzakken naar ECOMATPOP/CIRCOMAT Borgerhout of deponeer ze in de bigbags die we ter beschikking stellen bij ECOMAT ZANDHOVEN.