De kennisbank van Ecomat. Kennis over duurzaam, ecologisch en verantwoord bouwen

U-waarde

U-waarde

de u waarde van een gebouwelement

WAT IS DE U-WAARDE VOOR ISOLATIE? De U-waarde, of de warmtedoorgangscoëfficiënt, geeft een idee van hoeveel warmte een materiaal per seconde en per vierkante meter doorlaat van de binnen- naar de buitenzijde. Hoe lager die U-waarde, hoe minder warmte kan ontsnappen uit je woning.…

riet

riet

riet als isolerende drager voor pleisterwerk

Riet wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal en als isolatie.  Het riet dat Ecomat verkoopt komt uit Oostenrijk en Slovenië. Het wordt daar gebruikt om in te zetten bij natuurbeheer. Rietvelden zijn namelijk een belangrijk leefgebied voor verschillende dieren waaronder vogels,…

warmtebuffercapaciteit

warmtebuffercapaciteit

warmtecapaciteit van een materiaal

Hoe hoger de warmtebuffercapaciteit (c-waarde), hoe beter het materiaal in staat is om warmte te bufferen of op te slaan voordat de temperatuur ervan begint te stijgen.  Zo beschermen materialen met een hoge warmtecapaciteit je in de zomer tegen de warmte-intrede. Deze materialen kunnen…

schelpen

schelpen

schelpen in de bouw

Volle Noordzeeschelpen kunnen worden gebruikt als een natuurlijk isolatiemateriaal.  Natuurlijk en hernieuwbaar: schelpen zijn een natuurlijk materiaal dat overvloedig beschikbaar is, vooral in onze streken. Wij betrekken ze uit Yerseke, net zoals de mosseltjes. Elk jaar vormen zich opnieuw…

perliet

perliet

perliet is gepoft vulkanisch glas

Perliet is een natuurlijk mineraal dat ontstaat uit vulkanisch glas dat bij hoge temperaturen wordt verhit. Hierdoor zet het uit en ontstaan er kleine luchtbelletjes. Het resultaat is een lichtgewicht, poreus materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Perliet is wit tot grijs van kleur en…

kleikorrels

kleikorrels

kleikorrel draineren en isoleren

Kleikorrels worden gewonnen en gemaakt via een proces dat bekend staat als "uitzetten" (of "expanderen"). De eerste stap is het winnen van klei uit natuurlijke kleilagen. Deze kleilagen worden vaak gevonden in mijnbouwgebieden. Onze kleikorrels komen uit Noord Duitsland waar ze plaatselijk…

dampdoorlaatbaarheidscoëfficiënt

dampdoorlaatbaarheidscoëfficiënt

welke eigenschap bepaalt de dampopenheid van een materiaal?

Wanneer de waterdampdruk tussen binnen en buiten verschilt, gaat de waterdamp door dampdiffusie van de hogere concentratie naar de lagere concentratie stromen, zodat de hoeveelheid waterdamp in evenwicht wordt gebracht. Het diffusieweerstandsgetal geeft dus de mate weer waarin het materiaal…

stro

stro

stro als isolatie

Stro is een natuurlijk materiaal dat al lange tijd gebruikt wordt als isolatiemateriaal in de bouw. Stro is een bijproduct van de graanteelt, met name van tarwe, haver, gerst en rijst. Nadat de graankorrels zijn geoogst, blijft het droge plantenmateriaal over, dat stro wordt genoemd. Dit stro kan…

kurk

kurk

kurk als isolatie en afwerkproduct

Kurk(isolatie) is een natuurlijk isolatiemateriaal dat wordt verkregen uit de schors van de kurkeik (Quercus suber). Deze bomen groeien voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, met name in landen zoals Portugal, Spanje en enkele delen van Noord-Afrika. Het oogsten van kurk is een duurzaam proces,…

PUR/PIR

PUR en PIR zijn geen ecologische of circulaire isolatiematerialen

PUR Polyurethaanschuim (PUR) wordt gemaakt door twee vloeibare componenten, een polyol en een isocyanaat, met elkaar te mengen.  Polyolproductie: de basiscomponent, de polyol, wordt gemaakt door een reactie tussen een alcohol (meestal een meerwaardige alcohol zoals glycol) en een…