De kennisbank van Ecomat. Kennis over duurzaam, ecologisch en verantwoord bouwen
radonwering
welke ecologische materialen gebruiken om radonvrij te leven?
Radon ontstaat als het radioactieve radium vervalt en komt van nature overal in de bodem voor. Radon is zelf ook radioactief en komt als een onzichtbaar, geurloos gas naar boven. Maar omdat het een edelgas is, is er niets aan de hand. Je ademt het in en ademt het gewoon weer uit. Edelgassen gaan…
circomat
circomat circulaire bouwoplossingen
CIRCOMAT IS EEN LABO Dit laboratorium binnen Ecomat wil onderzoeken hoe we de waarde van materialen zo lang mogelijk zo hoog mogelijk houden. Om verkwisting van onze (natuurlijke) grondstoffen tegen te gaan. En dat is broodnodig als we zien hoe het klimaat zich stilaan begint te wreken tegen zoveel…
dampdoorlaatbaarheidscoëfficiënt
welke eigenschap bepaalt de dampopenheid van een materiaal?
Wanneer de waterdampdruk tussen binnen en buiten verschilt, gaat de waterdamp door dampdiffusie van de hogere concentratie naar de lagere concentratie stromen, zodat de hoeveelheid waterdamp in evenwicht wordt gebracht. Het diffusieweerstandsgetal geeft dus de mate weer waarin het materiaal…
warmtebuffercapaciteit
warmtecapaciteit van een materiaal
Hoe hoger de warmtebuffercapaciteit (c-waarde), hoe beter het materiaal in staat is om warmte te bufferen of op te slaan voordat de temperatuur ervan begint te stijgen. Zo beschermen materialen met een hoge warmtecapaciteit je in de zomer tegen de warmte-intrede. Deze materialen kunnen…
koudebrug
een koudebrug is hetzelfde als een warmteknoop
Een koudebrug, ook wel bekend als warmteknoop, is een punt in de bouwconstructie waar de thermische isolatie onderbroken wordt. Dit kan optreden wanneer er een zwakke schakel is in de isolatielaag, waardoor warmte gemakkelijker kan ontsnappen. Warmteknooppunten kunnen verschillende vormen aannemen,…
epb eisen
epb eisen
EPB staat voor energieprestatiebesluit en geldt sinds 1 januari 2006. Wie in Vlaanderen bouwt of renoveert, is verplicht om de EPB-eisen te volgen. Het EPB bevat drie eisen die afhankelijk zijn van de functie van het gebouw (wonen/industrie/kantoor) en de aard van de werken…
U-waarde
de u waarde van een gebouwelement
WAT IS DE U-WAARDE VOOR ISOLATIE? De U-waarde, of de warmtedoorgangscoëfficiënt, geeft een idee van hoeveel warmte een materiaal per seconde en per vierkante meter doorlaat van de binnen- naar de buitenzijde. Hoe lager die U-waarde, hoe minder warmte kan ontsnappen uit je woning.…
Rd-waarde
wat is een rd waarde
De Rd-waarde is een term die wordt gebruikt om de thermische weerstand ("Resistance") van een materiaal te meten. Het is een maatstaf voor hoe goed een materiaal de doorgang van warmte tegenhoudt. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m² K/W en geeft aan hoeveel warmteweerstand een…
riet
riet als isolerende drager voor pleisterwerk
Riet wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal en als isolatie. Het riet dat Ecomat verkoopt komt uit Oostenrijk en Slovenië. Het wordt daar gebruikt om in te zetten bij natuurbeheer. Rietvelden zijn namelijk een belangrijk leefgebied voor verschillende dieren waaronder vogels,…
PUR/PIR
PUR en PIR zijn geen ecologische of circulaire isolatiematerialen
PUR Polyurethaanschuim (PUR) wordt gemaakt door twee vloeibare componenten, een polyol en een isocyanaat, met elkaar te mengen. Polyolproductie: de basiscomponent, de polyol, wordt gemaakt door een reactie tussen een alcohol (meestal een meerwaardige alcohol zoals glycol) en een…